Εξάρθρημα ώμου – Υπεξάρθρημα ώμου – Αστάθεια

Το εξάρθρημα είναι κατά κανόνα αποτέλεσμα τραυματισμού.

Η κεφαλή του βραχιονίου απομακρύνεται από την ωμογλήνη και παραμένει εκτός της φυσιολογικής της θέσης.

Διακρίνεται ανάλογα με τη θέση της εξαρθρωμένης κεφαλής σε πρόσθιο (που είναι μακράν το συχνότερο), σε οπίσθιο (σπάνιο) και σε πολυκατευθυντικό (πολύ σπάνιο).

Αν η μετατόπιση της κεφαλής εκτός της ωμογλήνης είναι στιγμιαία και επιστρέψει άμεσα στην φυσιολογική της θέση τότε πρόκειται για υπεξάρθρημα. Με τον όρο αστάθεια, εννοούμε την παθολογική τάση ενός ώμου να εξαρθρώνεται ή να υπεξαρθώνεται προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις με σχετική ευκολία.

Παρότι για να εξαρθρωθεί ο ώμος συνήθως απαιτείται μεγάλη βία, υπάρχουν ασθενείς με χαλαρές αρθρώσεις στους οποίους είναι δυνατό να εξαρθρωθεί ο ώμος με μικρή βία ενώ ορισμένοι μπορούν να εξαρθρώνουν τον ώμο τους κατά βούληση. 

Η κλασσική θέση πρόσθιας εξάρθρωσης του ώμου είναι η ταυτόχρονη απαγωγή και η έξω στροφή του βραχιονίου.

Με την εξάρθρωση της κεφαλής του βραχιονίου συμβαίνουν σημαντικές βλάβες.

Συχνότερα παρατηρούμε αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου, ρήξη των πρόσθιων γληνοβραχιονίων συνδέσμων, ρήξη του θυλάκου αλλά και οστικές βλάβες στην κεφαλή του βραχιονίου και στην ωμογλήνη.

Ο ασθενής πονάει πολύ και δεν επιτρέπει κινήσεις στον ώμο του.

Αρχικά γίνεται ανάταξη του εξαρθρήματος με ειδικούς χειρισμούς (ή ακόμα και γενική αναισθησία αν χρειαστεί) και ακολουθεί περίοδος ακινησίας με ανάρτηση του άνω άκρου και στην συνέχεια φυσιοθεραπείες.

Όσο μικρότερη η ηλικία του πρώτου εξαρθρήματος και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενούς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος στο μέλλον.

Ακόμα ένα ανεπαρκές μετατραυματικό πρόγραμμα αποκατάστασης αυξάνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα υποτροπής.

Συχνά ασθενείς που έχουν υποστεί πάρα πολλά εξαρθρήματα να έχουν περιορίσει πολύ τις δραστηριότητες τους ή και να έχουν διακόψει τις αθλητικές δραστηριότητες οριστικά.

Σήμερα, με την βοήθεια της αρθροσκοπικής χειρουργικής του ώμου, σε όλους τους παραπάνω ασθενείς γίνεται αρθροσκοπική αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών που προκλήθηκαν από το εξάρθρημα.

Μετεγχειρητικά ακολουθώντας ένα ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας είναι δυνατόν να επανέλθουν στο ίδιο επίπεδο καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικά σύντομα.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ    9:00 - 13:00 
ΤΡΙΤΗ    9:00 - 13:00 
ΤΕΤΑΡΤΗ    9:00 - 13:00 
ΠΕΜΠΤΗ    9:00 - 13:00 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   9:00 - 13:00 

Απόγευμα 18:00-21:00
μόνο με ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Αγίου Κωνσταντίνου 13-15 (ισόγειο)
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  2751300532