Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που στόχο έχει την μείωση του πόνου, την αποκατάσταση της κίνησης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Συνήθως οι ασθενείς- ειδικά στην Ελλάδα- αποφασίζουν να χειρουργηθούν όταν για  χρόνια έχουν υποβληθεί σε συντηρητικές θεραπείες (παυσίπονα, ενδαρθρικές ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος, τροποποίηση δραστηριοτήτων) και οι οποίες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η επέμβαση αυτή διενεργείται για  δεκαετίες με εξαιρετικά αποτελέσματα και υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από τους ασθενείς. Ακόμα και στην δεκαπενταετή επανεκτίμηση, διατηρεί ποσοστό επιτυχίας περίπου 90%.

Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων για την εκτέλεση της Ολικής Αρθροπλαστικής γόνατος. Η συμβατική (παραδοσιακή) τεχνική και η τεχνική ελάχιστης  επεμβατικότητας(MIS :minimal invasive surgery).
 
Kαι στις 2 τεχνικές σκοπός είναι η αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου με μεταλλικές και συνθετικές επιφάνειες μεγάλης αντοχής και χαμηλής τριβής, ώστε να αποκατασταθεί η ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.
 
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
είναι μία νέα τεχνική που επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό την τοποθέτηση της τεχνητής αρθρώσεως στο γόνατο στον ίδιο χρόνο με την παραδοσιακή μέθοδο , αλλά από αρκετά μικρότερη τομή και κυρίως χωρίς τραυματισμό του τετρακεφάλου μυός, του σημαντικότερου μυός κοντά στο γόνατο.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας;

1) ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ στην μέθοδο με ελάχιστη επεμβατικότητα, κάτι το οποίο οφείλεται στον μικρότερο τραυματισμό των μαλακών ιστών.

2) ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ στην μέθοδο με την ελάχιστη επεμβατικότητα .Η μυϊκή ισχύς ανακτάται πολύ συντομότερα γιατί ο τραυματισμός των ιστών είναι μικρότερος  και άρα η επούλωσή τους ταχύτερη.

3) ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΜΗ:περίπου 10cm ενώ στην παραδοσιακή μέθοδο 20-25 cm

Τα προθέματα τεχνικής άρθρωσης που χρησιμοποιούνται είναι το ίδιο αξιόπιστα   όπως και στην παραδοσιακή τεχνική και τα μακροχρόνια αποτελέσματα το ίδιο καλά.

Ερωτήσεις Ασθενών

α) Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία;

Συνήθως η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία.

β) Χρειάζεται μετάγγιση αίματος;

Πάντα ο ορθοπαιδικός ζητάει 1 με 2 φιάλες διαθέσιμο αίμα. Η επέμβαση βέβαια γίνεται με ίσχαιμη περίδεση και συνήθως δεν χρειάζεται μετάγγιση.

γ) Πότε σηκώνομαι από το κρεβάτι;

Συνήθως σε 4-6 ώρες.

δ) Πόσο κάθομαι στο νοσοκομείο;

Περίπου 3 ημέρες.

ε) Πόσος είναι ο χρόνος αποκατάστασης; Κρατάω πατερίτσες;

Θα χρειαστείτε πατερίτσα ή μπαστούνι για δύο εβδομάδες περίπου (ενώ στην παραδοσιακή μέθοδο 4-6 εβδομάδες) και βαθμιαία επανέρχεστε στις καθημερινές δραστηριότητες.
 
στ)  Είμαι υποψήφιος/α για ολική αρθροπλαστική γόνατος με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας?
 
Η τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας μπορεί να πραγματοποιηθεί  σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμόσει ανήκει στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό σε συνεννόηση πάντα με τον ασθενή.
 
Ηλίας Θ. Παρασκευόπουλος,
Ορθοπαιδικός Χειρουργός,
Άργος, Αργολίδα.

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ    9:00 - 13:00 
ΤΡΙΤΗ    9:00 - 13:00 
ΤΕΤΑΡΤΗ    9:00 - 13:00 
ΠΕΜΠΤΗ    9:00 - 13:00 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   9:00 - 13:00 

Απόγευμα 18:00-21:00
μόνο με ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Αγίου Κωνσταντίνου 13-15 (ισόγειο)
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  2751300532