Η Ολική Αρθροπλαστική του ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται όταν η άρθρωση του ισχίου έχει υποστεί σημαντική φθορά.

Αποτελεί μια από της συνηθέστερες ορθοπαιδικές επεμβάσεις με πολυετή εφαρμογή και πολύ υψηλό δείκτη ικανοποίησης στον ασθενή, τόσο μεσο-βραχυπρόθεσμα όσο και στην δεκαπενταετία.

Στην ουσία αντικαθίσταται η φθαρμένη κεφαλή του μηριαίου και η κοτύλη με μεταλλικές προθέσεις οι οποίες τοποθετούνται και στερεώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε με συμπιεστική ενσφήνωση (press-fit) είτε με τη χρήση βιολογικού τσιμέντου.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές προσπελάσεις ("τομές") για να γίνει η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Οι κλασσικές και δοκιμασμένες της πλάγιας και οπίσθιας τομής φαίνεται να υποχώρουν μπροστά στα πλεονεκτήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας πρόσθιας προσπέλασης ισχίου (AMIS).

Στην AMIS  η προσπέλαση γίνεται από μπροστά με μια μικρή τομή δέρματος συνήθως 5-8cm, ενώ δεν γίνονται τομές ή αποκολλήσεις μυών. Ο ορθοπαιδικός τοποθετεί τα υλικά  διαμέσου των μύων.

Τα πλεονεκτήματα της μέθοδου  AMIS  (αρθροπλαστικής ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας) είναι:

1. ΜΙΚΡΗ ΤΟΜΗ

2. ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ των ιστών και πολύ γρήγορη διαδικασία επούλωσης με αποτέλεσμα

3. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΝΟ,

4. ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ και επάνοδος σε δραστηριότητες όπως η άνοδος και η κάθοδος σκαλιών που με τις κλασσικές τεχνικές καθυστερούν ή πρέπει να γίνονται με εξαιρετική προσοχή.

Ερωτήσεις Ασθενών

α) Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία;

Συνήθως η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία.

β) Χρειάζεται μετάγγιση αίματος;

Πάντα ο ορθοπαιδικός ζητάει 2-3 φιάλες διαθέσιμο αίμα. Ανάλογα την τεχνική που εφαρμόζεται και τον προεγχειρητικό αιματοκρίτη μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση ή οχι.

γ) Πότε σηκώνομαι από το κρεβάτι;

Συνήθως την άλλη μερα.

δ) Πόσο κάθομαι στο νοσοκομείο;

Περίπου 3 ημέρες.

ε) Πόσος είναι ο χρόνος αποκατάστασης; Κρατάω πατερίτσες;

Θα χρειαστείτε πατερίτσα ή μπαστούνι για μία με δύο εβδομάδες περίπου και βαθμιαία επανέρχεστε στις καθημερινές δραστηριότητες.

στ)  Είμαι υποψήφιος/α για ολική αρθροπλαστική ισχίου με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας?

Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS μπορεί να πραγματοποιηθεί  σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Αντενδείκνυται σε προηγούμενες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου (αναθεωρήσεις), σε πολύ παχύσαρκα άτομα και σε δυσπλαστικά ισχία (σχετική αντένδειξη).

Πάντως η επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμόσει ανήκει στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό σε συνεννόηση πάντα με τον ασθενή.

Ηλίας Θ. Παρασκευόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Άργος, Αργολίδα

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ    9:00 - 13:00 
ΤΡΙΤΗ    9:00 - 13:00 
ΤΕΤΑΡΤΗ    9:00 - 13:00 
ΠΕΜΠΤΗ    9:00 - 13:00 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   9:00 - 13:00 

Απόγευμα 18:00-21:00
μόνο με ραντεβού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Αγίου Κωνσταντίνου 13-15 (ισόγειο)
    Άργος, Τ.Κ. 21200

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  2751300532